În serialul „Misterele Revoluţiei“, „Adevărul“ decriptează, de 57 de zile, marile enigme din decembrie 1989. Înainte de ultimele episoade din serialul nostru vă oferim o privire de ansamblu asupra investigaţiilor efectuate de „Adevărul“ în cazul Revoluţiei.
După succesul înregistrat, la finalul anului trecut, de serialul „Sfârşitul Ceauşeştilor", ziarul „Adevărul" s-a concentrat asupra altor evenimente neelucidate din zilele tulburi ale Revoluţiei. Serialul „Misterele Revoluţiei" a debutat la 1 martie 2010, a strâns până acum 57 de episoade şi a atras, doar pe ediţia online a ziarului, câteva sute de mii de cititori! Înainte de episoadele finale, o retrospectivă se impune.
Încă de la început, „Adevărul" a abordat cele mai grele subiecte referitoare la Revoluţie. Pornind de la cazul concret al cetăţenilor URSS mitraliaţi de Armată, la 24 decembrie 1989, la Brădeşti, judeţul Dolj, serialul „Misterele Revoluţiei" a dezlegat enigma „turiştilor".
Citiţi şi: Revoluţia de la Sibiu: 99 de morţi, niciun vinovat
Până acum se ştia doar că numărul cetăţenilor sovietici intraţi în ţara noastră crescuse considerabil în ultimele luni ale anului 1989. Aceştia circulau în maşini Lada sau Moskvici aliniate în coloană şi făceau uz de legitimaţiile de miliţieni sovietici atunci când erau opriţi de miliţienii români. Relevantă este şi solicitarea făcută, la 27 decembrie 1989, de Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti, către Ion Iliescu: „O serie de specialişti sovietici se află la periferie, cerem să le acordaţi ajutor. Sunt într-o situaţie grea". Toate aceste informaţii au alimentat legendele ţesute în ultimii 20 de ani pe marginea implicării agenţilor KGB în Revoluţie.
Ofiţerii MVD, nişte „bişniţari"
Ambuscada de la Brădeşti a avut loc în dimineaţa de 24 decembrie 1989, când o coloană de cinci maşini cu numere străine se îndr