Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy începe miercuri, 28 aprilie, o vizită de stat în China. Însoţit de prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, şeful statului va acorda o importanţă mare părţii turistice a voiajului, dar şi unor dosare internaţionale, precum Iranul sau încălzirea climei. Pe plan economic, însă, nu se aşteaptă mare lucru.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy începe miercuri, 28 aprilie, o vizită de stat în China. Însoţit de prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, şeful statului va acorda o importanţă mare părţii turistice a voiajului, dar şi unor dosare internaţionale, precum Iranul sau încălzirea climei.
Pe plan economic, însă, nu se aşteaptă mare lucru. Francezii nu se aşteaptă să semneze mari contracte în cursul acestei vizite de stat. Dacă prima de acest gen, efectuată de liderul francez la Beijing în 2007 se soldase cu o recoltă record de contracte - peste 20 de miliarde de euro - această a doua vizită a lui Nicolas Sarkozy în China va fi mai săracă în afaceri.
Cert e că se va discuta şi acum despre energia nucleară civilă, aeronautică, dar nu vor fi anunţuri spectaculoase. Acestea sunt aşteptate la toamnă, când este prevăzută o vizită de stat a preşedintelui chinez, Hu Jintao la Paris.
Acum, cei doi lideri vor aborda subiecte de interes mai larg, precum dosarul nuclear iranian, în care Beijingul e reticent în a vota noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran.
Se va vorbi şi despre mediu. În acest sens, cooperarea sino-franceză în materie de dezvoltare durabilă va fi o temă importantă a acestei vizite, în cadrul căreia vor fi semnate trei acorduri tehnice, printre care unul referitor la reîmpădurirea provinciei Yunan din sudul Chinei.
În sfârşit, ca să-şi flateze gazdele, cuplul prezidenţial francez, Nicolas şi Carla Sarkozy vor acorda o mare atenţie atracţiilor turistice din China. Sunt prevăzu