Alpinistul Horia Colibăşanu a reuşit să urce, în premieră naţională pe cel mai periculos munte din Himalaya, Annapurna, de 8.091 de metri. Expediţia pe muntele ucigaş s-a încheiat, iar Horia se va întoarce în oraşul natal
NU RATA:
Puştoaică de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania / FOTO
Alpinistul care a plătit tribut muntelui
Steagul Slatinei a fluturat pe cel mai periculos munte din lume, vârful Annapurna din Himalaya, după ce alpinistul Horia Colibăşanu a reuşit în premieră naţională să îl cucerească. Expediţia Slatina-Annapurna s-a încheiat cu success, iar Horia vrea să se întoarcă în oraşul natal ca să le povestească slătinenilor despre expediţie. Drumul până spre vârf a fost dificil în special din cauza stratului mare de zăpadă. Finalul traseului a presupus urcarea unei zone de gheaţă, întinsă pe aproximativ 300 de metri.
“Nu am tras în viaţa mea un asemenea frig”
Horia a explicat că această porţiune poate fi traversată doar cu asigurare în corzi, pe care trebuia să le monteze el şi colegii lui de expediţie. “A fost un drum greu. Am pornit de la ora 23.00 şi am mers extreme de încet până la dimineaţa. Între orele 5.00 şi 7.00 a fost foarte frig. Peste -20 de grade Celsius. Nu am tras în viaţa mea un asemenea frig, nu aveam oxigen şi îmi era din ce în ce mai greu. A trebuit să urc pe stâncă şi gheaţă cu corzi. Când am ajuns în vârf, bătea vântul foarte puternic. Am pus steagul cu stema Slatinei pe care l-am luat de pe biroul primarului, dar şi pe cel al Navarei, regiunea unde s-a născut Inaki”, a povestit pentru Adevărul de Seară, Horia Colibăşanu. Spaniolul Inaki Ochoa a murit în ultima expediţie pe Annapurna, în 2008, iar Horia i-a fost alături în ultimele clipe. “O să ajungă poza la toţi prietenii şi familia lui din Spania”, a explicat Horia.
Horia va începe azi coborârea, iar când se va înt