Ciolanul de porc în sos de miere, la Praga, micile sandvişuri numite „timbre", la Veneţia, sau budinca de rinichi, la Londra, sunt preparate ca pe vremuri. Când majoritatea restaurantelor din lume încearcă să inventeze noi meniuri şi reţete, să redecoreze şi să se alinieze la noile trenduri, câteva localuri din Europa aleg să rămână neschimbate şi promovează reţete „istorice", folosind aceleaşi ingrediente de mai bine de un secol. Şi, culmea, au un succes nebun.
Au Rendez-vous des Chauffeurs, Paris
Deschis în 1904, restaurantul încă serveşte feluri de mâncare tradiţionale franţuzeşti, fără i¬fose, pe care le consumau clienţii în secolul trecut. Aceştia au dat de altfel şi numele localului, în faţa căruia era odată una dintre cele mai mari staţii de taxi din Paris. Carnea de iepure, maţele de porc, pulpele de vită şi fripturile în sos tartar sunt doar câteva dintre mâncărurile din meniu. Un prânz costă 11,90 euro, iar jumătate de ulcior de vin roşu de Gamay - 8 euro.
Brasserie Georges, Lyon
În spatele staţiei Perrache, din centrul oraşului Lyon, se află o adevărată instituţie culinară, Brasserie Georges. Din momentul în care te aşezi pe scaun, chelnerii parcă dansează în jurul tău cu tăvi cu bucate, bere şi vin. Localul a fost la origini berărie (fondată de o familie din Alsacia, în 1836), cu restaurant anexat. De la început, cârnaţii alsacieni şi varza acră erau în topul meniului, şi aşa au rămas şi astăzi, dar asta nu înseamnă că nu veţi găsi şi feluri tradiţionale din Lyon. Mâncarea este consistentă, iar atmosfera - gălăgioasă şi veselă.
Lhardy, Madrid
Există şi restaurante mai vechi decât acesta în Madrid, dar n-o să vă pară rău dacă faceţi o oprire la Lhardy, fondat în 1839, pentru o porţie de supă de carne şi un pahar cu sherry. Servită dintr-o urnă de argint în sala principală a restaurantului,