Voiajul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy în China este mai degrabă unul simbolic, destinat să consfinţească reconcilierea dintre Paris şi Beijing. Cearta a debutat acum doi ani, fiind provocată de o serie de evenimente petrecute toate în 2008. Mai întâi, Nicolas Sarkozy s-a declarat "şocat" de represiunea chinezească din Tibet, în primăvara acelui an.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy efectuează începând de miercuri, 28 aprilie, a doua sa vizită de stat în China, a patra de când a ajuns la Palatul Elysée. Un voiaj mai degrabă simbolic, destinat să consfinţească reconcilierea dintre Paris şi Beijing.
Cearta dintre Paris şi Beijing a debutat acum doi ani şi a durat mai multe luni de zile. Ea fusese provocată de o serie de evenimente petrecute toate în 2008. Mai întâi, Nicolas Sarkozy s-a declarat "şocat" de represiunea chinezească din Tibet, în primăvara acelui an.
Câteva săptămâni mai târziu, în aprilie 2008, flacăra olimpică destinată jocurilor de vară de la Beijing trece prin Paris, unde este busculată de militanţi pro-tibetani.
Picătura care a umplut paharul chinezilor s-a scurs în decembrie 2008, când preşedintele Franţei s-a întâlnit la Gdansk, în Polonia, cu Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, dar şi oaia neagră a regimului comunist de la Beijing.
Tot atâtea evenimente care au înveninat relaţiile bilaterale sino-franceze. Treburile au început să se destindă în primăvara lui 2009, cu ocazia unui tête-à-tête între Nicolas Sarkozy şi omologul său chinez, Hu Jintao, pe marginea summit-ului G20 de la Londra.
În decembrie anul trecut, aflat în vizită la Beijing, premierul francez, François Fillon afirma că "neînţelegerile franco-chineze au fost împrăştiate".
A venit aşadar şi momentul ca Palatul Elysée să afirme acum că "anul 2010 va fi un an sino-francez excepţional şi fără precedent". E adevărat că Franţa p