A obţinut zeci de premii la concursurile şi festivalurile de muzică populară, iar muzica lăutarilor mari ca Zavaidoc, Lică Militaru sau Ştefan Ciucă prinde viaţă prin glasul ei.
Mândră în costumele ei populare, unice în ţară, Alina Dorobanţu pare ruptă din cărţile despre ţăranii perioadei interbelice. Adolescenta în jeanşi, cu teneşi şi rucsac se transformă în câteva minute într-o tânără cu părul împletit şi maramă pe cap care îţi zâmeşte timid. „Marama o am de la babă, iar ia am cumpărat-o de la o expoziţie. Eu adun atât costume, cât şi muzică populară veche din satele din Olt. De curând am luat o piesă de la un bătrân de la Optaşi Măgura, iar acum o să merg la Vădastra”, a povestit Alina.
Are peste 30 de costume populare şi îşi completează mereu colecţia cu obiecte vestimentare pe care le găseşte pe la bătrânii care atunci când o aud cântând vor să i le ofere în dar. Alături de colecţia de costume stau şi zecile de trofee pe care le-a câştigat. „Am câştigat foarte multe premii, cam 50. Îmi place să merg la festivaluri şi concursuri chiar dacă acolo este foarte multă răutate şi invidie. Dacă eşti bun, te faci uşor remarcat”, a spus Alina.
„Nu vreau să scot piese comerciale”
Alina este un artist complet, cântă muzică populară, clasică, uşoară, la pian, la orgă electronică, ştie dansuri moderne, dar bate sârbele şi horele ca nimeni alta. „Eu sunt din comuna Cutişoara şi atunci când s-a înfiinţat ansamblul, au luat foarte mulţi copiii. Am învăţat diferite dansuri populare şi aşa a început să-mi placă muzica populară”, a spus Alina.
Culege texte şi muzică populară veche de la bătrâinii din satele oltene şi cântă cu drag melodiile lăutarilor interbelici, Zavaidoc, Lică Militaru, Ştefan Ciucă sau Ion Albeşteanu. „Îmi place să cânt piese vechi, caut repetoriu autentic. Nu vreau să scot piese comerciale, să fiu ca toţi ceilalţi. Vre