Tânărul face parte din formaţia de dansuri tradiţionale „Edelweiss", din Vişeu de Sus.
Johann Fellner provine dintr-o familie veritabilă de ţipţeri din Maramureş. Împreună cu fratele mai mic s-a numărat printre primii care au ales să îşi promoveze şi păstreze tradiţia şi cultura, prin dans. „Aveam doar 14 ani când am hotărât să fac parte din formaţia de dansuri tradiţionale nemţeşti «Edelweiss» (Floare de colţ) de la noi, din Vişeu. Am fost foarte mândru să intru în formaţie", mărturiseşte Johann Fellner.
Costum 100% nemţesc
Dacă la început tânărul dansa costumat într-o pereche banală de pantaloni negri, o cămaşă albă şi doar o vestă tradiţională care amintea de folclorul ţipţerilor, acum acesta se bucură de un costum specific nemţesc. „La început eram amator şi nu vroiam decât să învăţ dansurile pe care le practicam la acea vreme, vals şi polka. Cu timpul, însă, am început să mă perfecţionez şi să îmi doresc ca totul să iasă perfect, de la primul pas pe scenă până la terminarea spectacolului", povesteşte tânărul. În urmă cu doi ani, Johann şi formaţia din care face parte s-au bucurat de costume tradiţionale nemţeşti care constau într-o pereche de pantaloni maro până la genunchi, o cămaşă albă şi o pereche de bretele care au brodat însemnul florii de colţ, personalizate, realizate chiar de mama celui care se ocupă de tot ce înseamnă formaţia „Edelweiss", Cristina Funer.
A dansat în Germania şi Slovacia
De-a lungul celor şapte ani de când practică dansuri tradiţionale nemţeşti, tânărul a avut ocazia să participe la peste 50 de festivaluri din ţară şi din străinătate, în comunităţile de români din Germania. „Primul mare festival la care am participat au fost chiar în comunitatea noastră, în Vişeu de Sus, unde anual se sărbătoreşte «Droben in Wassertahl» („Sus pe Valea Vaserului"), o reuniune a etnicilor germani pleca