Oamenii de stiinta de la un laborator guvernamental din California incearca sa utilizeze cel mai mare laser din lume, de dimensiunea a trei terenuri de fotbal, pentru a stabili o reactie nucleara atat de intensa incat va face posibila aparitia unei stele pe suprafata Pamantului.
Daca acest proiect va avea succes, oamenii de stiinta spera sa rezolve criza de energie la nivel mondial, prin valorificarea energiei generate de mini-stele.
Cercetatorii laboratorului Lawrence Livermore National, care vor demara experimentul cel mai tarziu in aceasta vara, au mare incredere ca isi vor atinge tinta in urmatorii doi ani dovedind astfel ca fuziunea nucleara este posibila, scrie CNN care prezinta pas cu pas intregul proces urmat.
Daca totul merge bine, reactia rezultata va degaja o temperatura mai mare decat cea din centrul Soarelui (mai mult de 100 de milioane de grade Celsius) si va exercita o presiune mai mare de 100 miliarde atmosfere. Acest lucru va duce la ciocnirea izotopilor de hidrogen cu o asa de mare forta si caldura ca nucleele lor vor fuziona emitand energie si neutroni.
Specialistii de la Livermore insista ca reactia nu este periculosa. Versiunea lor de fuziune este controlata, "mai bine decat exploziile nucleare experimentate de armata SUA" care includ si ele o reactie de fuziune.
"Nu exista nici un pericol pentru public", a spus Lynda Seaver, purtator de cuvant al proiectului. Reactia de fuziune nu va emite neutroni radioactivi. Pentru a opri "evadarea" neutronilor, camera de reactie a laboratorului va fi inconjurata cu ziduri de beton de 2 metri grosime. Oamenii de stiinta de la un laborator guvernamental din California incearca sa utilizeze cel mai mare laser din lume, de dimensiunea a trei terenuri de fotbal, pentru a stabili o reactie nucleara atat de intensa incat va face posibila aparitia unei stele