Energia, industria auto şi prelucrarea lemnului sunt principalele ţinte ale investitorilor străini. Încă un producător auto intenţionează să vină în România, după ce Ford a pornit în sfârşit producţia, proiectele eoliene vor intra de anul acesta în producţie, iar pe piaţa exploatării şi prelucrării lemnului se încinge concurenţa. În total, analiştii financiari estimează că investiţiile străine directe pentru anul acesta ar putea ajunge la aproape 5 miliarde euro, la fel ca anul trecut, dar la jumătate faţă de vârful din 2008.
Iberdrola, două miliarde în eoliene
1. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat firmei Iberdrola Energie România, subsidiara din România a companiei energetice spaniole Iberdrola, licenţă de furnizare a energiei, valabilă pentru doi ani. Iberdrola a deschis un birou în Bucureşti în 2009 şi a anunţat planuri de dezvoltare în România a unor proiecte de producţie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW. Din cei 1.600 MW, care vor fi instalaţi în peste 50 de locaţii în Dobrogea, printre care Cernavodă şi Peştera. Compania se află în stadii administrative avansate cu aproximativ 700 MW. Iberdrola a investit deja 300 milioane de euro şi spune că suma totală ar putea ajunge la două miliarde în câţiva ani.
CEZ, morişti de încă un miliard
2. Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat ieri că mai are nevoie doar de aprobarea operatorului sistemului energetic naţional Transelectrica pentru a începe producţia de electricitate în turbinele eoliene din Dobrogea. „Toate autorizaţiile, toate condiţiile tehnice şi cerinţele legale au fost îndeplinite şi singura piesă lipsă în acest moment este aprobarea Transelectrica de a conecta staţia de transformare Tariverde la reţeaua naţională", se arată într-un comunicat al CEZ. Proiectul eolian al CEZ de la Fântânele şi Cogealac are o capacitate instalată