Preparate din câteva varietăţi de grâu dur (triticum durum), care se cultivă în zonele cu climă uscată, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai populare din lume. Este foarte probabil ca această mâncare, în forma cunoscută de noi acum, să fi fost gătită pentru prima oară în Sicilia antică. Înainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite părţi ale lumii în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic. A fost preparată într-o anumită formă de romanii din Antichitate din zăpezile de pe Muntele Edna, dar a fost cunoscută şi de predecesorii ruşilor nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi poate neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.
ISTORIC
De unde a apărut ideea că spaghetele au fost "descoperite" în Sicilia? Unii istorici spun că au fost inventate în China şi că Marco Polo le-a făcut cunoscute în Veneţia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo şi gustate de el în estul îndepărtat erau preparate fie din făină de orez, fie din făină de grâu dur (tăiţei lungi din ambele cereale există şi acum în bucătăria din Extremul Orient).
Este un fapt general acceptat că varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu - ca şi lămâile şi portocalele - au fost aduse aici de arabi. La începutul anului 1154, imediat după moartea monarhului Siciliei, regele Roger II, şi cu un secol înainte de naşterea lui Marco Polo, un cronicar şi geograf al curţii, pe nume Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (sau Idrisi), a întocmit o lucrare geografică completă a Siciliei.
O observaţie din lucrarea lui menţionează că în oraşul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur şi că acest produs, în formă de "şuviţe lungi", era fabricat în cantităţi mari pentru a fi exportat în alte