În lipsă de altceva, operatorii mobili au dezlănţuit în ultimul timp o adevărată întrecere în dezvoltarea reţelei 3G, extinzând acoperirea broadband wireless şi apăsând pe acceleraţie în ceea ce înseamnă viteza de transfer a datelor. "În lipsă de altceva", pentru că nu este altceva mai important pentru viitorul business-ului telecom.
Miza este internetul de mare viteză şi fără fir, "platforma" pe care se înrădăcinează atât economie globală, cât şi educaţie sau... (tele)medicină. Am fost martori, în ultima săptămână, la o intensificare a exploatării 3G-lui cu salt (comercial) de până la 21,6 Mbps (Vodafone şi Cosmote) şi 14,4 Mbps din partea Orange (din luna mai). Să precizăm totuşi că la Cosmote este în primul rând integrarea reţelei Zapp 3G, în urma achiziţiei operatorului, proces anunţat în vara anului trecut.
Un factor important în accelerarea acoperirii naţionale cu telefonie de generaţia a 3-a l-a constituit liberalizarea spectrului GSM, o iniţiativă a Comisiei Europene perfectată şi în România de arbitrul pieţei telecom, ANCOM. În fapt, este vorba despre posibilitatea de a oferi servicii de date 3G pe frecvenţele 900/1.800 MHz, benzi folosite până în prezent de GSM în special pentru servicii de voce, dar fără să afecteze acest tip de trafic.
Operatorul Vodafone este primul care abordează această oportunitate, banda de 900 MHz permiţând acoperirea cu servicii 3G pentru suprafeţe mari de teren, fiind astfel potrivită pentru mediul rural, unde distanţa între antenele de transmisiuni este mare.
La începutul lui aprilie, Vodafone România anunţa extinderea ariei de acoperire a reţelei HSPA+ (21,6 Mbps download, 5,7 Mbps upload) într-un număr de 15 noi localităţi în plus faţă de Bucureşti. Noile servicii broadband sunt disponibile prin abonamentul Internet Nelimitat Profesional, cu trafic iniţial lunar de 16 GB, la ta