Romania risca sa ramana in recesiune si anul acesta, pentru ca relansarea nu va putea veni din consumul intern, iar singura speranta este revenirea economica a tarilor din Vest care ar putea revigora, cu un anumit decalaj, exporturile si cresterea produsului intern brut, apreciaza Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, care are in administrare active de aproximativ 40 mil. euro.
"Nu este realist sa ne asteptam la o crestere a consumului intern. Somajul va continua sa creasca anul acesta, iar dinamica ritmului de creditare va ramane foarte scazuta. Astfel, nu avem de ce sa ne asteptam la o inviorare a consumului, cel putin nu anul acesta. O intoarcere a economiei ar putea avea la origini doar o crestere a exporturilor. De aceea, BNR nu vrea ca leul sa se intareasca. O moneda relativ slaba este importanta pentru incurajarea exporturilor", spune Craciun, unul dintre cei mai cunoscuti analisti, cu o experienta de peste 15 ani pe pietele financiare.
Directorul de investitii al Eureko estimeaza ca evolutia PIB se va plasa anul acesta intre -0,5% si 1%, insa precizeaza ca trimestrul intai nu este un indicator bun pentru performanta intregului an. "Chiar si cand vom avea cifrele pe trimestrul intai, va fi greu de vazut cum va arata sfarsitul anului."
FMI a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%. Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, a declarat marti ca prognoza de crestere economica pentru acest an ajustata de FMI ar putea fi chiar prea optimista.
Pe de alta parte, Craciun considera ca atitudinea FMI fata de Romania este maleabila si flexibila.
"Sunt sanse foarte putine ca Fondul sa se supere si sa plece, s-ar intampla doar in cazul in care vor fi derapaje cu adevarat majore in Romania, ceea ce nu cred ca se va intampla. FMI-ul de acum nu este acelasi cu FMI-ul de acum cinci ani.