Compania care deţine motorul de căutare web a dat o ripostă mai puţin obişnuită marilor guverne ale lumii. În numele transparenţei, Google a publicat o hartă online a „cenzurii mondiale“.
Acuzată de încălcarea dreptului la intimitate din cauza unor aplicaţii online, Google a divulgat numele ţărilor care au făcut presiuni pentru cenzurarea informaţiilor disponibile pe internet.
Compania a dat publicităţii o hartă a lumii pe care figurează toate statele care au cerut - prin intervenţii guvernamentale sau hotărâri judecătoreşti - eliminarea unor materiale de pe serviciul YouTube şi a anumitor date din listele de căutare. În unele cazuri, Google a primit solicitări pentru a divulga identităţile unor utilizatori.
Constrângeri la nivel înalt
Locul fruntaş în topul cenzurii mondiale revine Braziliei, care a remis companiei Google 3.663 de notificări, în a doua jumătate a anului trecut. La un „scor" foarte strâns, pe locul al doilea s-au clasat SUA, cu 3.580 de intervenţii, urmate de Marea Britanie, cu 1.166 de notificări.
Potrivit lui David Drummond, reprezentantul legal al Google, compania a decis să facă publice aceste informaţii de dragul transparenţei, întrucât „cenzura exercitată de guverne asupra internetului este în creştere".
Drummond a explicat că o parte dintre cereri sunt îndreptăţite, cum ar fi cele legate de site-urile care propagă materiale pornografice cu minori sau cele care solicită informaţii în sprijinul unor anchete penale.