HG adoptată ieri de Guvern mai prevede finanţarea stimulării achiziţiilor de maşini hibrid sau electrice şi reducerea noxelor în agricultură şi transporturi
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că Executivul a decis ieri ca sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii de CO2 să fie utilizate pentru stimularea achiziţionării de autovehicule hibrid sau electrice, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi pentru împăduriri, dar şi pentru modernizarea grupurilor energetice şi reducerea emisiilor de noxe în agricultură şi transporturi.
Precizând că fiecare proiect va fi aprobat de Guvern, Videanu a afirmat, la finalul şedinţei Executivului, că România poate valorifica în acest an 300 de milioane de tone în pachete a câte un milion de tone. O comisie formată din reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Mediului, Finanţelor şi Afacerilor Externe va negocia vânzarea certificatelor de emisii de CO2, care pot fi cumpărate doar de statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto.
Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, România va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar şi pentru că preţul acestora pe piaţa internaţională este în scădere, iar banii obţinuţi vor fi investiţi în proiecte care duc la reducerea emisiilor de noxe.
Contravaloarea certificatelor, vărsată la Fondul de Mediu
Actul normativ prevede că sumele obţinute din vânzarea surplusului de certificate de CO2 se virează la Fondul de mediu şi vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Comercializarea surplusului de certificate de CO2 se face prin negociere directă şi va fi luată în calcul oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
Executi