Mai mulţi localnici din Odoreu, în frunte cu edilul şef, vor să repopuleze satele Eteni şi Cucu, şterse de pe faţa pământului de inundaţiile din 1970. Oamenii vor să readucă la viaţă satele Eteni şi Cucu, măturate de inundaţii în 1970.
O sută de persoane au depus la primăria comunei Odoreu cereri prin care solicită edilului local să reintroducă în zonă toate utilităţiile. În prezent, cu toate că s-a trasat vechea vatră a satelor, în Eteni şi Cucu există doar câteva cimitire. „Perspectiva noastră este să ducem acolo utilităţiile, iar satul Eteni va fi transformat într-un „sat de vacanţă“, în condiţiile în care Balta de la Odoreu a fost declarată zonă de agrement“, a spus primarul comunei, Dumitru Pop.
În Eteni erau 61 de „fumuri“
Sătenii îşi aduc şi acum aminte de viaţa pe care au dus-o în satul care acum nu mai există. În Eteni nu era viaţă economică deloc, existau doar câteva magazine, amenajate în curţile oamenilor, de unde se puteau cumpăra produsele de bază. „M-am născut în Eteni şi am copilărit acolo. Nu mi-a plăcut niciodată pentru că era prea înapoiat, departe de civilizaţie“, a spus Ioan Pietrar, de 65 de ani, un localnic care şi-a pierdut casa în timpul inundaţiilor.
Satul Eteni, la fel ca şi Cucu, au fost grav afectate de inundaţiile din 14 mai 1970, când râul Someş a spart digurile şi a inundat casele oamenilor. „Eram în gospodărie când a venit apa şi a măturat tot în cale. Cred că valul avea peste 10 metri. Nu m-am speriat, chiar am intrat imediat după incindent într-un bar din satul învecinat şi le-am spus oamenilor că vine apa“, a declarat Ioan Pietrar.
Sate readuse la viaţă
Primăria Odoreu vrea să repopuleze cele două zone. Satul Eteni intenţionează să-l transforme într-un „sat de vacanţă“, în zonă fiind Balta de la Odoreu, considerată zonă de agrement. „În 14 mai vom comemora cele 5 victime