Magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-au depus, joi, cererile de pensionare. Aproximativ 20% din judecătorii Curţii Supreme au anunţat că intenţionează să-şi depună dosarele pentru pensionare.
Prin această măsură, magistraţii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor încerca să evite legea pensiilor.
Mai citiţi şi:
Ce pensii de lux au categoriile privilegiate
1.200 de dosare pentru un singur magistrat
Şeful Serviciului Legislaţie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andriţa, a anunţat că va pregăti o sesizare pe care o va înainta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a ataca la Curtea Constituţională proiectul legii unitare a pensiilor pentru verificarea constituţionalităţii.
Oficialul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat, joi, în cadrul unei dezbateri privind pensiile, că acesta este cel mai firesc demers pentru a se evita producerea de efecte juridice de către o lege neconstituţională.
Reprezentanţi ai CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Asociaţiei Magistraţilor, Asociaţiei Magistraţilor Pensionari şi ai sindicatului grefierilor pensionari au cerut, miercuri, deputaţilor din Comisia de muncă introducerea pensiilor ocupaţionale în proiectul legii pensiilor şi au criticat acest proiect.
Preşedintele interimar al ICCJ, Lidia Bărbulescu, a declarat, în comisie, că instanţa supremă şi CSM au făcut o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, printre care instituirea pensiei ocupaţionale, după cum există în ţările europene.