* Cea de-a cincea tranşă de la FMI, în valoare de 850 de milioane de euro nu mai merge toată la Banca Naţională
* Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI: "Trebuie să lucrăm după cum ne comunică FMI, dar nu putem lăsa oamenii fără bani de salarii şi pensii"
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află, zilele acestea, la Bucureşti, pentru a evalua performanţele economiei naţionale, în conformitate cu obligaţiile asumate în acordul de finanţare externă.
Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) vrea să preseze autorităţile române pentru ca acestea să rezolve problemele legate de deficitul bugetar, a declarat, pentru ziarul BURSA, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
De misiunea de evaluare a Fondului Monetar depinde eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumut în valoare de 850 de milioane de euro, banii urmând să fie acordaţi Băncii Naţionale.
Însă, Mihai Tănăsescu a subliniat că aceşti bani ar putea să ajungă şi în pensii şi salarii, în funcţie de situaţia economică a ţării noastre: "Trebuie să lucrăm după cum ne comunică FMI, dar nu putem lăsa oamenii fără bani de salarii şi pensii. Astfel, este posibil să fie finanţat şi deficitul bugetar, dar la fiecare oră poate apărea ceva nou care să schimbe situaţia. Mai avem o lună până la eliberarea tranşei, poate se vor rezolva unele probleme".
Mihai Tănăsescu a precizat că deficitul bugetar din primul trimestru s-a cifrat la 8,15 - 8,16 miliarde lei, astfel încât autorităţile şi-au îndeplinit ţinta stabilită cu Fondul, de 8,25 miliarde de lei. "Chiar dacă am depăşi puţin ţinta stabilită, nu va fi o problemă majoră, nu suntem numai noi în asemenea situaţii", a spus Mihai Tănăsescu.
Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru anul acesta este de 31,9 miliarde lei.
În context, oficialul a subliniat că în cadrul m