Actul normativ care interzice accesul foştilor membri ai nomenclaturii comuniste la funcţii publice este foarte aproape de adoptare. El aşteaptă doar votul plenului Camerei Deputaţilor. Sursa: Octavian Cocoloş
La 20 de ani de la Revoluţie, România ar putea avea o lege a lustraţiei, după ce deputaţii din Comisia juridică au votat un astfel de proiect, actul normativ având nevoie doar de votul plenului Camerei Deputaţilor.
Noua lege va afecta masiv PSD, partid care, conform propriilor estimări, va pierde în jur de 30%-40% din consilierii locali. Potrivit Mediafax, liderii PSD au analizat efectele legii asupra dispozitivului de partid în şedinţa de luni a conducerii centrale.
Cine intră sub incidenţa legii
Legea votată de Comisia juridică include în categoria lustrabililor persoanele care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în structurile de partid, ale Securităţii sau ale sistemului judiciar comunist.
Cei vizaţi de actul normativ vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese, cum ar fi cea de preşedinte, premier, deputat sau senator, ori aleşi locali.
„Persoanele care se află în această situaţie şi care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, urmând ca interdicţia să funcţioneze în următorii cinci ani. În ipoteza în care avem persoane numite, mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii“, a explicat ieri preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL).
Cine scapă
În schimb, foştii nomenclaturişti şi securişti pot ocupa funcţii în serviciile deconcentrate sau posturi de directori în ministere. PDL s-a opus lustrării candidaţilor la aceste poziţii.
PSD şi PNL i-au acuzat pe democrat-liberali că vor vrea săşi menajeze oamenii din deconcentrate, care fi