Datoria publică a României a crescut în februarie faţă de ianuarie cu 11 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde euro), în special ca urmare a acordării tranşelor trei şi patru de către FMI, astfel că ponderea în PIB a datoriei a ajuns la 28,77%, cu două puncte procentuale peste nivelul din ianuarie. FMI a virat la sfârşitul lunii februarie tranşele a treia şi a patra din acordul stand-by de împrumut, în valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumătate au intrat în con
Datoria publică a României a crescut în februarie faţă de ianuarie cu 11 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde euro), în special ca urmare a acordării tranşelor trei şi patru de către FMI, astfel că ponderea în PIB a datoriei a ajuns la 28,77%, cu două puncte procentuale peste nivelul din ianuarie.
FMI a virat la sfârşitul lunii februarie tranşele a treia şi a patra din acordul stand-by de împrumut, în valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumătate au intrat în contul BNR, iar restul la Trezoreria statului.
În termeni nominali, datoria publică a ajuns în februarie la 155,027 miliarde de lei, comparativ cu 143,95 miliarde de lei în ianuarie şi 148,05 miliarde de lei la finele anului trecut.
Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,26%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,74% din sumă.
Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 47,07%, în timp ce 38,34% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,59% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni).
O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în februarie au mai avut-o şi împrumuturile Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.
Vlădescu s-a împrumutat de 17,3 miliarde de dolari în 2010
Împrumuturile de stat au contribuit cu aproape 40% din structura datoriei publice de la finele lunii febr