KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, nu poate plati intreaga datorie catre statul roman. Una dintre solutii este restructurarea datoriei pe urmatorii trei-patru ani, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax. "Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.
Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003. Rambursarea obligatiunilor Rompetrol a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), transmite sursa citata. Guvernul se asteapta insa ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, redactat in luna februarie 2010.
In acest proiect, rambursarea sumelor scadente datorate de Rompetrol a fost inclusa in categoria "Riscuri fiscale si bugetare". In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturiatate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati. KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, nu poate plati intreaga datorie catre statul roman. Una dintre solutii este restructurarea datoriei pe urmatorii trei-patru ani, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax. "Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este imp