Ultimele controale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au scos în evienţă o realitate tristă: apa potabilă din judeţul Galaţi este departe de standardele de potabilitate cerute într-o ţară membră a Uniunii Europene.
Aproape un sfert dintre instalaţiile de tratare şi distribuţie a apei în sistem centralizat nu au autorizaţie sanitară deoarece nu dispun de staţie automată de clorinare. Şi mai îngrijorător este faptul că două dintre acestea se află în oraşele Tg. Bujor şi Bereşti.
„Asta înseamnă că în aceste localităţi, clorinarea apei se face manual", spune directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea.
De multe ori, autorităţile sanitare se lovesc de probleme majore atunci când vine vorba despre recoltarea probelor din diverse surse de apă. Chiar dacă şi-au planificat să recolteze 4.500 de probe, din cauza fondurilor insuficiente, dar şi din cauza lipsei de personal, cei de la DSP Galaţi n-au realizat decât 3.200 de recoltări.
„Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. Dacă la sistemele centralizate, nu sunt probleme majore, la fântâni situaţia este grea. Mai bine de jumătate dintre probele luate din fântâni sunt necorespunzătoare, atât din punct de vedere chimic, cât şi bacteriologic. Asta înseamnă că locuitorii din mediul rural care se alimentează cu apă din astfel de fântâni riscă intoxicaţii cu nitraţi şi nitriţi, infecţii BDA (boală diareecă acută) sau hepatită de tip A", mai spune şeful DSP Galaţi.
Şi mai grav este faptul că în multe comune sunt expuse acestor riscuri şi categorii vulnerabile, cum ar fi femeile gravide sau copiii cu vârste cuprinse între zero şi un an.