Mansardarea unui imobil a devenit o alternativa pentru care tot mai multi proprietari opteaza in ultima perioada, in conditiile in care achizitia unei locuinte noi a devenit o problema de finantare. Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansarde se ridica pana la 200 euro/mp, de patru ori mai mic decat pentru constructia unei locuinte.
In ultima perioada, in conditiile in care achizitia unui nou apartament a devenit tot mai dificila din cauza accesului greu la finantare, tot mai multi proprietari s-au reorientat catre mansardarea propriilor locuinte, in locul construirii unui case de la zero.
Executia unei mansarde este mai rapida decat in cazul constructiei unei noi locuinte, intre doua si patru saptamani, infrastructura utilitara fiind existenta, iar autorizatiile de construire se elibereaza intr-un timp mult mai scurt. In plus, mansardarea ajuta la o mai buna izolare termica a locuintei.
"Din punct de vedere economic, investitiile facute in amenajarea unui pod nelocuit sunt semnificativ reduse comparativ cu ridicarea din temelii a unui anexe la locuinta deja existenta sau achizitionarea unei locuinte. Bugetul alocat va fi unul rezonabil, deoarece infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prin reabilitare termica, costurile la incalzire se micsoreaza deoarece se reduc pierderile de caldura pentru intreaga locuinta", a declarat Hans Wreifalt, director general al Velux Romania, importator de ferestre de mansarda.
Pretul mediu de construire a unei locuinte variaza in prezent intre 600 si 800 de euro, fiind astfel de trei ori mai mare decat pretul de construire a unei mansarde, care variaza intre 150 si 200 de euro/mp. In pret intra si ferestre care se deschid si inchid automat la primii stropi de ploaie.
"Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansarde depinde de la caz la caz, in functie de mai