În prezent plătim un preţ dublu pentru gazele ruseşti faţă de cele extrase şi prelucrate în ţara noastră. Extinderea ariei de import, precum şi liberalizarea pieţei interne prin atragerea unor parteneri europeni sunt principalele obiective în domeniul energetic.
Producătorul Romgaz Mediaş va începe să prospecteze unele pieţe europene în vederea importului de gaze şi din alte surse, nu doar din Rusia. Importurile de gaze ruseşti nu corespund regulilor pieţei şi au preţuri duble faţă de costul de producţie din România, a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul unui seminar pe teme energetice organizat ieri la Bucureşti.
Citiţi şi:
S-a clarificat ruta South Stream: vezi ce au stabilit Putin şi Berlusconi
Rusia poate aproviziona Europa cu gaz pentru următorii 100 de ani
O extindere a ariei de import ar putea conduce la o liberalizare a preţurilor pe piaţa românească, proces care însă, în prezent, nu are niciun fel de premise. „În vederea liberalizării preţurilor la gaze, trebuie creat un calendar etapizat, agreat de toate părţile implicate în procesele specifice", a precizat Videanu.
Investitorii, aşteptaţi pe piaţa românească
Pe de altă parte, pentru transformarea pieţei autohtone într-un spaţiu competitiv, statul şi-ar putea reduce participaţiile la companiile din subordinea Ministerului Economiei, iar unele proiecte energetice ar putea fi derulate prin parteneriate public-private.
„România ar trebui să-şi reducă participaţia de 51% pe care o deţine la EnergoNuclear, compania mixtă care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, în vederea creşterii competitivităţii pe piaţă", a precizat ministrul Economiei. O astfel de mişcare ar avea rolul de a atrage şi alţi investitori.
De asemenea, viitoarea companie Hidroenergetica discută cu parteneri eu