Ziarul Financiar a analizat informatiile financiare privind 50 dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, pentru care au fost atrase finantari cu o valoare cumulata de 3,5 mld. euro. Cat inseamna aceasta suma? 15% din soldul creditelor acordate companiilor locale sau echivalentul activelor totale ale unei banci de locurile 9-10, precum Bancpost.
UniCredit este grupul bancar cu cea mai expunere pe cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, dupa ce a acordat sau a facut parte din consortii de banci care au finantat cu aproximativ 730 de milioane de euro mari proiecte imobiliare de pe piata locala, reiese dintr-o analiza a ZF bazata pe informatiile de pe site-ul Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare. In cadrul analizei au fost luate in calcul 50 dintre cele mai mari proiecte comerciale, de birouri si rezidentiale pentru care s-au cautat sursele de finantare.
UniCredit are un portofoliu de credite acordate in toate domeniile pietei imobiliare - a finantat proprietarii a patru centre comerciale din Bucuresti (Baneasa Shopping City, City Mall, Grand Arena si Vitantis), doua malluri din tara (Moldova Mall si Arena Bacau), patru ansambluri rezidentiale din Bucuresti (New Town, Residenz, Orhideea Gardens si FeliCity), doua proiecte de birouri aflate in stadiu avansat de constructie in Bucuresti (Nusco Tower si Swan Office Park), precum si proiectul mixt Palas din Iasi.
O parte dintre aceste proiecte au fost finantate de catre subsidiara locala a grupului italian (UniCredit Tiriac), altele de catre Bank Austria (devenita intre timp subsidiara a UniCredit), in timp ce alte proiecte au fost finantate alaturi de un consortiu de banci, ponderea in valoarea totala a creditelor nefiind facuta publica.
Intre proiectele enumerate cea mai mare finantare a fost acordata catre dezvoltatorul proiectului Baneasa Shopping City di