Chiar daca tehnologiile energetice pe surse regenerabile sunt tot mai accesibile, mai multe companii comercializand astfel de solutii pe piata locala, romanii nu se grabesc sa le cumpere, in special din cauza lipsei de promovare a energiilor verzi. Cu toate acestea, specialistii sustin ca o gospodarie poate fi independenta energetic cu o investitie de doar 20.000 de euro si poate chiar sa livreze energie electrica catre sistemul national contra cost odata stabilit cadrul legal.
In prezent nu exista statistici despre cate locuinte sunt dotate cu sisteme energetice regenerabile in Romania, insa specialistii apreciaza ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare, mai ales daca proprietarii incep sa inteleaga beneficiile utilizarii unor astfel de tehnologii. Cel mai mare avantaj pe care un sistem energetic regenerabil il ofera unui proprietar este acela de independenta energetica.
"Un sistem energetic solar, pe baza de panouri fotovoltaice, asigura necesarul de energie electrica al unei gospodarii de pana la patru persoane. Un astfel de sistem costa in jur de 20.000 de euro, insa acum trei patru ani costa peste 30.000 de euro. Preturile scad, pentru ca tehnologiile devin tot mai accesibile", a declarat Manuela Draghicescu, directorul executiv al Asociatiei Patronale pentru Surse Noi de Energie, SunE.
Instalatiile fotovoltaice sunt utilizate la producerea energiei electrice, dar pot asigura si incalzirea locuintei, daca se opteaza pentru un sistem de incalzire pe baza de energie electrica. Capacitatea instalatiei insa trebuie sa fie mai mare in acest caz, astfel incat sa acopere ambele consumuri.
Pentru incalzirea locuintei se poate insa opta pentru alte sisteme regenerabile, precum pompele de caldura care folosesc energia geotermala.
"Pentru incalzirea locuintei, proprietarii pot sa-si instaleze tot un sistem solar cu instalati