Numeroase firme, printre care companiile nipone Itochu şi Toshiba, sunt interesate să participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Sursa: Andrei Ciocârlan
Alături de producătorii niponi, şi-au manifestat interesul şi companii din Statele Unite ale Americii, din Coreea de Sud şi Rusia, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, notează Agerpres.
„Companiile japoneze Itochu şi Toshiba, dar şi firme americane şi din Coreea de Sud sunt interesate să participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, şi companii ruseşti ar fi dorit să investească în proiect”, a declarat Tudor Şerban, la ceremonia de reautorizare a Unităţilor 1 şi 2 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.
Cele două reactoare de la Cernavodă vor fi construite de consorţiul EnergoNuclear, la care statul s-a angajat să participe cu 51%. În prezent, centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare. Acestea acoperă aproape o cincime din consumul de electricitate la nivel naţional.
Acţionarii EnergoNuclear sunt: Nuclearelectrica – 51%ArcelorMittal - 6,2%, CEZ - 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Enel - 9,15%, Iberdrola - 6,2 %RWE Power - 9,15 %