Plasarea lui Noma pe poziţia întâi în cel mai vestit top al restaurantelor, S. Pellegrino, este un triumf atât pentru bucătăria din Copenhaga, cât şi pentru competiţie în sine, care părea să se fi blocat într-un punct, acordând înalta distincţie, ani la rând, restaurantului El Bulli.
1 /.
Maestrul bucătar Rene Redzepi a fost cel care s-a prezentat, la Guildhall din Londra, la ceremonia organizată pentru ridicarea premiului care, timp de patru ani, i-a fost înmânat lui Ferran Adria, pentru stabilimentul din nordul Barcelonei. El Bulli a fost în top 3 în fiecare an de la înfiinţarea premiului, în 2002.
Restaurantul lui Heston Blumenthal, “Fat Duck”, se poate considera la rândul său un mare câtigător, întrucât, din 2004, de când a fost inclus în topul S. Pellegrino, s-a menţinut în primele trei poziţii. În 2005, “Fat Duck” a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, iar anul acesta, a ocupat poziţia a treia, după El Bulli.
Topul S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume a reunit la Londra bucătari şi restaurante cu renume. Dincolo de primele trei clasate, deja obişnuite în poziţia învingătorilor, marea surpriză a venit din partea americanului Daniel Boulud, care a reuşit să urce de pe locul 33 direct pe 8.
Noma, un restaurant cu 42 de locuri, a fost fondat în noiembrie 2003 într-un fost depozit situat în districtul Christianshavn. Maestrul bucătar Rene Redzepi are 32 de ani şi explorează şi acum zona în căutarea unor ingrediente speciale şi a inspiraţiei culinare pentru meniurile de sezon. Restaurantul său a intrat în top în 2006, pe locul 33, iar un an mai tâziu a urcat până pe 3, unde s-a menţinut până anul acesta.
“Când am primit prima dată invitaţia pe care era scris : “Felicitări, aţi fost inclus în lista celor mai bune 50 de restaurante”, mi-am dat seama că nu am auzit niciodată de ea”, a mărturisit Redzepi