Toate cladirile noi sunt obligate din 2007 sa detina un certificat de performanta energetica, insa problema cea mai mare a aparut in cazul locuintelor si cladirilor vechi, unde certificatul energetic trebuia introdus la inceputul anului la momentul vanzarii acestora. Care sunt etapele si costurile eliberarii unui certificat energetic si mai ales care sunt problemele cu care se confrunta aceasta initiativa?
Specialistii sustin ca eliberarea unui astfel de certificat nu urca pretul cladirii intr-un mod considerabil, insa cu siguranta poate stabili un pret mai corect pentru o tranzactie imobiliara, in conditiile in care cumparatorul are la dispozitie date concrete despre cat de eficienta energetic este cladirea respectiva.
Chiar daca certificatul energetic nu este inca obligatoriu, desi ar fi trebuit sa fie de la 1 ianuarie 2010, el poate fi solicitat de cei interesati sa afle ce consum energetic are locuinta si este obligatoriu in cazul reabilitarilor termice derulate cu bani de la bugetul de stat. Guvernul a amanat de mai multe ori de la inceputul anului introducerea obligativitatii certificatului energetic, din cauza numarului redus de auditori energetici de pe piata.
"Un certificat nu modifica pretul ca document la dosarul de tranzactionare, dar prin informatia continuta poate modifica cu siguranta pretul de vanzare. Performanta energetica va deveni din ce in ce mai mult un criteriu important de evaluare imobiliara", a explicat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).
Cea mai mare problema o reprezinta insa cladirile vechi, construite inainte de 2007, a caror auditare nu este obligatorie in mod expres. Cladirile respective sau dupa caz, apartamentele din cladirile construite inainte de 2007, au nevoie insa de un certificat de performanta energetica pentru a putea fi vandute, documentul