Acuzat că a tăiat ilegal mii de hectare de pădure în Maramureş, Vasile Coman, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi din Transilvania, a fost sancţionat cu amenzi modice, anulate ulterior de instanţele de judecată. Profiturile obţinute din afacerile cu cherestea au fost uriaşe.
De 10 ani, industria lemnului din zona Vişeu de Sus - Maramureş - este concentrată în mâna lui Vasile Coman, zis Vărzaru, un afacerist abonat la contracte cu bani publici. Firmele lui Coman au defrişat mii de hectare în această zonă, considerată un adevărat „Triunghi al Bermudelor" în care nu dispar avioane şi nave maritime, ci păduri întregi.
La începutul anilor '90, Vărzaru şi-a început afacerile cu un atelier de tâmplărie. După un an de exploatare a pădurilor şi export al lemnului brut în Germania, tâmplăria lui Coman, SC Com Vasilica V SRL, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al fostei întreprinderi forestiere de stat din Vişeu Conrep SA. Coman a înfiinţat apoi la Vişeu de Sus societatea SC RG Holz Company. Firma, care se întinde pe 40 de hectare şi are aproximativ 500 de angajaţi, se ocupă cu „producerea de elemente lamelare stratificate şi îmbinate în dinţi din molid şi brad". 80% din producţie se exportă în Germania, Elveţia, Austria şi Italia.
Licitaţie câştigată ilegal
În 2004, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj a constatat că firma lui Coman a câştigat ilegal o licitaţie de exploatare a lemnului pe 10 decembrie 2004. Composesoratul din Vişeu a organizat o licitaţie pentru tăierea de arbori de pe cele 4.000 hectare retrocedate de către statul român. Composesoratul nu avea avizele necesare, aşa că licitaţia era, de fapt, ilegală. Mai mult, oamenii lui Vărzaru au tăiat mult mai mulţi arbori decât permiteau legile silvice în vigoare. La acea vreme, din cauza pagubelor constatate ca urmare a defrişării a zeci de hec