În Franţa, o afacere legată de amendarea unei femei care conducea maşina cu voalul islamic pe cap, declanşează o altă polemică: cea referitoare la poligamie, fenomen marginal dar şi complex. Interzisă prin lege în Franţa şi foarte strict încadrată de islam, poligamia continuă totuşi să existe printre anumiţi musulmani din Franţa.
În Franţa, o afacere legată de amendarea unei femei care conducea maşina cu voalul islamic pe cap, declanşează o altă polemică: cea referitoare la poligamie, fenomen marginal dar şi complex.
Interzisă prin lege în Franţa şi foarte strict încadrată de islam, poligamia continuă totuşi să existe printre anumiţi musulmani din Franţa.
Pentru femeile care acceptă acest lucru, a se mărita - la nevoie, indiferent în ce condiţii - este şi o cale de a scăpa de sub tutela familială.
Cele care acceptă acest lucru vin în general din medii defavorizate, trăiesc în periferiile sărace ale oraşelor franceze şi găsesc această cale de a ieşi din cercul familial fără să se revolte totodată împotriva unor părinţi conservatori care altfel n-ar lăsa fata să iasă singură din casă.
Musulmanele care acceptă deci statutul de "co-nevastă", să împartă cu alte femei un acelaşi soţ, n-au mare lucru de făcut: ceremonia este discretă - fiind interzisă prin legea franceză - şi se face în prezenţa unui imam, a unui tutore şi a doi martori.
În plus, zestrea în acest caz este simbolică.
Poligamia este autorizată în circa 50 de ţări din lume, în majoritate musulmane. Dacă islamul tolerează însă poligamia, aceasta este supusă unor condiţii foarte drastice. Poligamul trebuie de exemplu să asigure o strictă egalitate materială între diversele sale neveste.
La fel şi cu timpul care trebuie împărţit echitabil între soţii. În realitate însă, mulţi practicanţi uită repede de aceste condiţii şi unele mariaje se transformă în coşmar.