Bazele şi obiectivele militare pe care Rusia le deţine în ţările din fostul spaţiu al Uniunii Sovietice ar trebui să coste guvernul de la Moscova aproape sute de milioane de euro. Terenurile străine pe care sunt amplasate aceste obiective nu se plătesc, după cum anunţă Unimedia.md.
Sursa citată informează faptul că Rusia îşi achită datoriile financiare cu vecinii prin arme, prin resurse genetice, prin prezenţa sa militară şi chiar prin promisiuni deşarte, neonorate la timp către statele din fostul spaţiu sovietic, după cum anunţă ediţia online a cotidianului Marker.
Mai citiţi şi:
VIDEO Kârgâzstan: preşedintele riscă soarta lui Ceauşescu
Afganistanul va cere despăguiri pentru pagubele provocate de Armata Roşie
Unimedia.md precizează faptul că Tadjikistanul a primit cea mai mare recompensă pentru amplasarea obiectului militar rus. Guvernul de la Moscova a anulat datoria Tadjikistanului, în valoare de 242 milioane de dolari plus achitarea arendei anuale, în valoare de 8,5 miliarde de ruble.
O altă ţară care a căzut pradă "barterului rus" este Kazahstan. În acest stat, Rusia are şapte obiecte militare. Arenda Baikonur-ului de către ruşi costă 115 milioane de dolari anual. Pentru alt poligon din Kazahstan, cu o suprafaţă de 600 de kilometri pătraţi, Rusia plăteşte doar cu arme, modernizarea infrastructurii militare şi perfecţionarea cadrelor militare locale. Aceeaşi schemă este utilizată în cazul Kirgistanului, unde Federaţia Rusă arendează patru obiecte militare.
Pentru obiectele militare din Armenia şi Belarus, conform tratatului de apărare antiaeriană al CSI, Rusia nu plăteşte nimic, unicul profit fiind protejarea spaţiului aerian al acestor ţări.
Recent, Rusia şi Ucraina au încheiat o înţelegere prin care guvernul de la Moscova va oferi Ucrainei gaz la un preţ redus cu 30 la sută,în schimbul prelungi