Temerile referitoare la intrarea Greciei în incapacitate de plata amintesc de şocurile economice şi financiare provocate, în istoria recentă, de intrarea în faliment a Mexicului, Rusiei şi Argentinei. La 22 august 1982, marile pieţe financiare şi aproape o mie de creditori au fost informaţi că Mexicul se află în incapacitate de plată, în condiţiile în care datoriile se ridicau la 86 de miliarde de dolari iar dobânzile la 21 de miliarde dolari.
Temerile referitoare la intrarea Greciei în incapacitate de plata amintesc de şocurile economice şi financiare provocate, în istoria recentă, de intrarea în faliment a Mexicului, Rusiei şi Argentinei.
La 22 august 1982, marile pieţe financiare şi aproape o mie de creditori au fost informaţi că Mexicul se află în incapacitate de plată, în condiţiile în care datoriile se ridicau la 86 de miliarde de dolari iar dobânzile la 21 de miliarde dolari.
Administraţia condusă de preşedintele de atunci Jose Lopez Portillo, a acumulat deficite şi a cheltuit fără măsură veniturile ridicate obţinute din vânzările de petrol.
Statele Unite au venit în ajutorul Mexicului prin acordarea unor împrumuturi de mai multe miliarde de dolari.
De asemenea, FMI a acceptat să susţină financiar Mexicul, cu condiţia unor reforme drastice.
În august 1998, guvernul Rusiei a devalorizat rubla, a declarat un moratoriu unilateral privind datoria externă şi a renunţat la onorarea obligaţiilor faţă de creditorii naţionali.
Motivul a fost un val de speculaţii împotriva rublei, efectuate de fondurile asiatice de investiţii, dar şi deficienţele din economie.
Criza s-a declansat în Rusia în pofida unui plan de susţinere din partea FMI. Moscova a fost nevoită să aştepte 12 ani pentru a reveni pe pieţele internaţionale de împrumut.
În fine, Argentina s-a declarat în faliment pe 23 decembrie 2001, după ce, aflată în recesi