Suspendarea drepturilor de vot in adunarile generale ale SIF pentru actionarii care detin concertat pachete de peste 1% ridica in continuare semne de intrebare, in conditiile in care criteriile prin care sunt stabilite concertarile de catre sefii SIF nu sunt clare.
Drepturile de vot ale actionarilor continua sa fie ingradite de sefii SIF, iar in unele cazuri apar contradictii in raport cu deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau in raport cu tratamentul aplicat altor actionari.
De exemplu, SIF Banat-Crisana (SIF1) a limitat la 1% drepturile de vot ale unui grup de 29 de actionari grupati in jurul Bancii Transilvania, care detin cumulat circa 15,4% din actiunile SIF. Pe lista de actionari carora le-au fost limitate drepturile de vot figureaza pe langa persoane din conducerea bancii si trei fonduri de investitii administrate de BT Asset Management. Doua dintre fonduri, BT Maxim si BT Clasic, detin impreuna circa 1,1% din actiunile SIF1, insa potrivit reglementarilor CNVM acestea nu actioneaza in mod concertat.
CNVM a emis la mijlocul lui 2007 o decizie prin care precizeaza ca societatile de administrare a investitiilor sunt considerate ca nu actioneaza concertat cu fondurile pe care le administreaza, pana la proba contrarie. Conducerea SIF Banat-Crisana a aplicat aceasta reglementare in cazul altor investitori, considerand, de exemplu, ca fondurile administrate de suedezii de la East Capital nu actioneaza in mod concertat. Patru fonduri ale East Capital controlau la finele anului trecut 2,04% din actiunile SIF1, potrivit rapoartelor anuale.
Pe lista investitorilor care actioneaza in mod concertat cu Banca Transilvania apar si o serie de firme off-shore inregistrate in Cipru, despre care nu exista date publice care sa arate apartenenta lor la grup. Astfel, apare intrebarea de unde stiu sefii SIF cine sunt actionarii acestor