Cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI si sa diminueze cheltuielile pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"Iesirile din tintele negociate cu FMI nu pot fi aplaudate, dar nu trebuie nici dramatizat. Trebuie sa fim atenti si echilibrati. Nu putem spune inca exact care este situatia fiscala. Trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este o situatie simpla, pentru ca pe partea de cheltuieli reducerile se fac foarte greu", a spus Isarescu.
O noua misiune a FMI se afla la Bucuresti incepand de marti si pana pe 7 mai pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in primul trimestru. La evaluarile precedente Fondul s-a aratat foarte tolerant continuand sa elibereze transele de bani in ciuda amanarii reformelor asumate de Guvern. Insa cele mai recente semnale indica faptul ca de aceasta data FMI vine cu masuri foarte concrete pentru reducerea deficitului bugetar.
In conditiile in care Guvernul nu va diminua cheltuielile din sectorul bugetar exista riscul majo rarii unui impozit precum TVA, avand in vedere ca avansul economiei nu va fi suficient pentru a determina o crestere consistenta a veniturilor bugetare.
Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii o majorare de taxe, guvernatorul BNR a raspuns ca nici el si nici banca centrala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.
"Consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici nu pot sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, cu cheltuieli bugetare mari, care merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB." @N