Daca te regasesti inainte de salariu cercetandu-ti nervos contul din banca, inseamna ca poate ar fi timpul sa faci cateva schimbari in modul in care iti cheltui banii.
Iti zboara salariul printre degete si niciodata nu reusesti sa te ajungi cu banii, de la o chenzina la alta? Inainte de a injura notele mari de plata de la restaurant sau inainte de a renunta la cardul de credit, raspunde la cateva intrebari, adresate de US News:
Stiu unde ajung banii mei?
La o privire superficiala asupra extrasului de cont, multi dintre noi nu acordam atentie asupra felului in care cheltuim banii. Inseamna ca nu suntem constienti de faptul ca nota de la macelarie a crescut brusc, sau ca pretul utilitatilor s-a dublat. Exista programe care iti supravegheaza atent cheltuielile. Pot fi descarcate de pe Mint.com sau Wesabe.com. Acestea iti pot arata unde se duc banii, cu un efort minim, si te pot avertiza cand te apropii de "cota de avarie".
Ma gandesc mai des la luna aceasta decat la anul acesta?
Cercetatorii sugereaza ca adesea oamenii cad prada uitarii atunci cand isi calculeaza bugetul pentru o luna. Au tendinta sa nu ia in calcul cheltuielile neprevazute, cum ar fi reparatiile masinii sau un cadou.
Insa atunci cand faci un buget anual, exista mari sanse sa-ti aduci aminte de ziua de nastere a celui mai bun prieten sau de revizia la masina. Cercetatorii de la Universitatea California au ajuns la concluzia ca 40 la suta dintre studenti isi depaseau bugetul lunar si numai trei la suta il depaseau pe cel anual.
Fac zilnic ceva inutil cu banii?
Poate fi o calatorie cu taxiul sau o masa la restaurant, sau un bax de beri. Toate acestea sunt cheltuieli marunte, care se aduna. Autorul cartii "Finish Rich" (Sfarseste prin a fi bogat), David Bach, a spus un lucru mare: "Daca ai investi banii pe care ii