Euroscepticul Václav Klaus niciodată nu şi-a ascuns părerile. A demonstrat-o din nou, la Berlin, unde a ţinut o cuvîntare la Universitatea Humboldt. Asistenţa care a fost prezentă la conferinţa lui Klaus a reîntîlnit un politician reticent la tot ce nu este în concordanţă cu propriile sale păreri eurosceptice, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).
Euroscepticul Václav Klaus niciodată nu şi-a ascuns părerile. A demonstrat-o din nou, la Berlin, unde a ţinut o cuvîntare la Universitatea Humboldt, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).
Deja din titlul cuvîntării, rostită în limba germană, se desprinde direcţia de bătaie a preşedintelui ceh: „Critica formei actuale a integrării europene” („Kritik der heutigen Form der europäischen Integration”).
Cuvîntarea face parte dintr-un ciclu de conferinţe, iniţiat în urmă cu 10 ani de fostul ministru german de externe, Joschka Fischer.
Asistenţa care a fost prezentă la conferinţa lui Klaus nu a aflat noutăţi, ci a reîntîlnit pe un politician reticent la tot ce nu este în concordanţă cu propriile sale păreri eurosceptice, tributare unui neo-liberalism economic virulent amalgamat cu un soi de conservatorism de tip vechi.
Descriindu-se ca „ceh, praghez şi central-european”, Klaus a criticat cu asprime ceea ce a numit el, „centralismul Bruxelles-ului”, a atacat multiculturalismul şi Uniunea Europeană care, chipurile, nu ţine cont de particularităţile istorice ale diferitelor ţări membre.
Preşedintele întreba retoric dacă Tratatul de la Lisabona, pe care l-a semnat abia după multe ezitări, va aduce Europei mai multă democraţie şi prosperitate. Tot el a dat răspunsul: „Nu!”
După Klaus, Tratatul nu este altceva decît un „înlocuitor de constituţie”, folosit la Bruxelles ca instrument de intimidare de către o echipă supranaţională.
Evitînd să spună