Zielele trecute, bintuind fara tinta pe internet sau, cum zicea poetul, privind fara de tinta’n sus (spre sateliti) am descoperit un superb site al Societatii Regale din Londra.
Incepind cu 1662, cind este infiintata, sint prezentate citeva din evenimentele stiintifice majore legate de celebra organizatie. Dincolo de designul extrem de comod al site-ului, marele farmec vine din faptul ca ofera acces direct la documentele originale corespunzatoare fiecarui eveniment; putem vedea facsimilul articolului original, cu grafica si ortografia epocii.
Intimplator, primul experiment prezentat, este unul de o salbatica splendoare. Autorul sau este Robert Hooke, un personaj care in panteonul meu personal trece inaintea lui Newton, a lui Darwin sau a lui Franics Crick. (Cind Newton, spunea ca a putut vedea departe pentru ca a stat pe umerii unor uriasi – parea ca intentiona sa ofere creditul meritat lui Hooke. Metafora era mai curind ironica: Hooke era departe de a fi un urias cu fruntea’n soare, ci mai curind l-am putea descrie, cu o sintagma eleganta, ca fiind scund.)
#
Hooke era curator al Societatii Regale si era insarcinat sa prezinte regulat experimente stiintifice pentru a fi dezbatute. In octombrie 1667 el prezinta in fata audientei secretele respiratiei. Acesta este exemplar episod in care claritatea argumentului se imbina cu ingeniozitate tehnica indeminarea personala.
Dar, revenind la experiment, sa facem o mica introducere. William Harvey demonstrase deja circulatia singelui si faptul ca miscarile inimii sint independente de cele ale plaminilor. In 1661 in Italia, Marcello Malpighi, aratase cum in plamini singele trece din vene in artere. Teoria, la momentul intrarii lui Hooke in scena, spunea ca miscarile plaminilor sint necesare pentru pomparea singelui. Hooke imagineaza un experiment (articolul original poate fi vazut pe site-ul menti