Un ONG din Oradea a reuşit, în cinci ani, să reducă numărul maidanezilor de la 4.000 la numai 400. Cheia succesului: sterilizarea şi colaborarea cu primăria. La polul opus, Primăria Capitalei a refuzat, în 2008, oferta Vier Pfoten de a steriliza, pe propria cheltuială, toţi maidanezii.
Asociaţia SOS Dogs a început, în 2003, un proiect gândit pentru 10 ani care avea să dea rezultate în doar cinci: sterilizarea gratuită a tuturor câinilor din oraşul bihorean - maidanezi sau cu stăpân, încurajarea adopţiilor de câini vagabonzi, redactarea unei broşuri speciale pe acest subiect şi discutarea acesteia în şcoli, la orele de dirigenţie, ne-a explicat directorul SOS Dogs, Carol Lazăr. Cu un sponsor britanic, teren de la primărie şi 15% din cheltuieli suportate de administraţia locală, SOS Dogs a pus la punct reţeta succesului: un adăpost cu 300 de locuri, cinci medici veterinari, 10.000 de euro pe lună care includ de la salarii până la costul sterilizărilor - în medie, 17 euro operaţia - şi circa 4.000 de câini daţi spre adopţie. Pentru că efectele au depăşit aşteptările, SOS Dogs a extins metoda şi în alte localităţi din judeţ.
Deşi programul asociaţiei orădene funcţionează chiar şi fără adoptarea legii privind sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, proiect adoptat de Senat, dar blocat la Camera Deputaţilor, directorul SOS Dogs susţine că legea este necesară. „Ceea ce am făcut noi poate fi considerat un program-pilot, iar fără o susţinere legislativă nu poate fi aplicat în toate localităţile. Nu toate oraşele au un om de afaceri britanic dispus să dea bani pentru asta", subliniază Carol Lazăr.
Ce au făcut ONG-urile pentru câinii vagabonzi?
De-a lungul ultimilor ani, ONG-urile au încercat să convingă autorităţile că singura soluţie de a reduce semnificativ numărul de câini vagabonzi este sterilizarea. Cea mai veche asociaţie de protecţie