Romania face primii pasi in scopul valorificarii certificatelor de emisii poluante, in contextul in care alte tari, printre care se numara Ungaria sau Ucraina, au facut in ultimii ani sute de milioane de euro prin vanzarea "aerului curat."
"Astazi (ieri - n. red.), Guvernul a aprobat hotararea privind initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi. Scopul prezentei hotarari este acela al valorificarii eficiente a surplusului de unitati atribuite, asa cum le cunoasteti din protocolul Kyoto, unitatile AAU-uri, asa cum sunt ele definite de protocolul de la Kyoto", a spus Adriean Videanu, ministrul economiei.
Romania poate emite in perioada 2008-2012 circa 1,28 miliarde de tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul, care a intrat in vigoare in 2005, desi a fost semnat in 1997, prevede reducerea gazelor cu efect de sera cu 5,2% comparativ cu anul de referinta 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de tari, printre care nu se numara si SUA, fiecarei tari fiindu-i alocat un numar de tone de CO2 pe care le emite. Fiecarei tone de CO2 ii corespunde un certificat de emisie. In cazul Romaniei, cantitatea alocata se dovedeste a fi mult prea mare tinand cont de faptul ca din 1990 o mare parte din industria care polua a fost inchisa, iar in contextul crizei foarte multe companii de talie mare s-au vazut nevoite sa-si diminueze activitatea si deci sa scada si mai mult gradul de poluare. Acest lucru lasa in manile Romaniei un surplus de aproximativ 300 de milioane de certificate, care valorificate pot aduce intre 1,2 si 2,5 miliarde de euro.
Certificatele pot fi vandute catre statele care si-au depasit cota de poluare, iar banii obtinuti se duc in sprijinirea tehnologiilor verzi.
Pana acum insa, Romanie a stat cu acest surplus fara a scoate niciun ban din rezerva de aer curat pe care o are. Guvernul spune ca acum a luat masurile nece