Următoarea tranşă de la FMI, în valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocată exclusiv Băncii Naţionale a României (BNR), fără să existe posibilitatea unei noi finanţări a deficitului bugetar, a declarat, joi, pentru Mediafax, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. "Următoarea tranşă va fi destinată în exclusivitate către banca centrală", a spus Tănăsescu, menţionând că este exclusă posibilitatea ca o parte din bani să fie alocaţi pentru
Următoarea tranşă de la FMI, în valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocată exclusiv Băncii Naţionale a României (BNR), fără să existe posibilitatea unei noi finanţări a deficitului bugetar, a declarat, joi, pentru Mediafax, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Următoarea tranşă va fi destinată în exclusivitate către banca centrală", a spus Tănăsescu, menţionând că este exclusă posibilitatea ca o parte din bani să fie alocaţi pentru bugetul de stat.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro (11,4 miliarde Drepturi Speciale de Tragere), şi va obţine un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de aproximativ 20 miliarde euro.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro.
La începutul lunii mai 2009, FMI a virat prima tranşa din împrumut (4,37 miliarde DST, respectiv aproximativ 4,9 miliarde de euro), care a intrat totalitate la rezerva BNR, iar în septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe (1,718 miliarde DST, respectiv circa 1,86 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Toto