Cel mai frecvent tip de cancer la femei, cancerul mamar, poate fi tratat şi vindecat dacă este descoperit cât mai devreme. Autoexaminarea, controalele periodice, adoptarea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos sunt câteva dintre metodele pe care Fundaţia „Renaşterea“ le recomandă pentru depistarea timpurie şi prevenirea îmbolnăvirii.
Cum puteţi face autoexaminarea?
Începeţi prin a vă privi sânii în oglindă, ţinând amândouă mâinile pe şolduri. Apoi ţinând amândouă mâinile ridicate. Trebuie să urmăriţi orice fel de schimbare apărută în formă sau dimensiunea sânilor, dacă un sân este neobişnuit de lăsat faţă de celălalt, dacă este neobişnuit de mare faţă de celălalt, o excrescenţă pe sân, schimbări apărute în aspectul pielii de pe sân - încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de coajă de portocală, retracţia („înfundarea“) mamelonului.
Pentru palpare folosiţi vârfurile degetelor, ţinând degetele întinse. Nu trebuie să apăsaţi prea tare, dar presiunea trebuie să fie totuşi suficient de puternică pentru a simţi şi zonele profunde. Pentru a fi sigure că nu vă va scăpa ceva neobservat, mişcările trebuie să fie cât mai diverse: în cercuri concentrice, radiale şi de sus în jos. Repetaţi mişcările şi pentru celălalt sân. Aveţi grijă, la palpare nu veţi întâlni aceeaşi constituţie la ambii sâni, nu vă aşteptaţi să-i găsiţi „gemeni“. Pentru a uşura alunecarea degetelor pe pielea sânului, puteţi folosi o cremă obişnuită pentru piele.
Examinaţi-vă sânii şi culcată. Întindeţi-vă şi aşezaţi-vă o pernă sub umăr, apoi aşezaţi-vă braţul sub cap. Cu cealaltă mână începeţi să vă palpaţi sânul folosind aceleaşi mişcări.
Ţinând mâna întinsă, palpaţi-vă zona laterală a sânului şi apoi zona axilei (subraţ). Aici trebuie să observaţi orice fel de umflătură neobişnuită a subraţului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfatici.
Cont