Cititul și scrisul sunt „literă de lege“ pentru notarul Ioan Florin Homoștean-Milaciu, iar gastronomia o consideră un mod ideal de a se relaxa.
Profil:
Data nașterii: 21 ianuarie 1960, localitatea Șard, comuna Ighiu, județul Alba
Educație: Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității "Babes Bolyai" Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, un băiat de 17 ani
În opinia sa, notarul este un arbitru între oameni. „Notarul nu poate fi subiectiv de o parte sau alta, trebuie să asculte pe fiecare și să întocmească documentul solicitat. În profesia de notar nu ține cu amiciții, rudenii. Actele vorbesc“, precizează juristul.
„Sunt un simplu și umil agent fiscal al statului român“
Între anii 1984-1990 a fost consilier juridic la Consiliul Județean Alba, perioadă în care a finalizat o sumedenie de cauze, mai ales în zona Câmpeni. În același interval de timp a avut atribuții și pe latura populației de etnie germană.
„Am întocmit acte pentru foarte multe familii de sași din județ, care au plecat în Germania. Conform Decretului 223 din1974, persoanele care făceau cerere pentru plecare definitivă din țară erau obligați să-și vândă statului locuințele. Pentru o casă din mediul rural primeau 35.000 de lei, iar pentru un imobil situat în mediul urban statul le achita 80.000 de lei. Din 1985 și până în decembrie 1989 am întocmit asemenea acte pentru 1243 de familii de sași", afirmă notarul.
Din noiembrie 1990 s-a transferat la Camera de Comerț și Industrie Alba, iar din septembrie 1996 își desfășoară activitate ca notar public. „Marea mea satisfacție profesională o reprezintă faptul că lucrez cu oamenii, că pot să-i îndrum și să le rezolv problemele. Mă bucur să-i văd că nu pleacă de la mine din birou cu pălăria pe-o ureche. Sincer vă spun, eu la ora aceasta mă simt un simplu și umil agent fiscal al statului ro