Argus Constanta (UARG), unul dintre primii trei producatori local de uleiuri vegetale, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 7,4 mil. lei (circa 1,8 mil. euro), dupa rezultatul negativ de 5,5 mil. lei consemnat anul trecut.
Compania vrea totodata sa-si majoreze afacerile cu 13,6%, la 158,1 mil. lei (38,2 mil. euro), prin cresterea vanzarilor fizice cu 10-12%, principalul motor fiind productia de biodiesel.
"Am terminat foarte bine primul trimestru si de aceea suntem increzatori ca vom realiza bugetul pentru acest an. Cursul este stabil, preturile la rapita s-au redus semnificativ, asa ca factorii perturbatori cu care ne-am confruntat anul trecut dispar anul acesta. Stocurile de materie prima ne ajung pana la urmatoarea recolta din toamna", a declarat Vasile Leu, directorul general si unul dintre principalii actionari ai Argus Constanta.
Potrivit lui, preturile de desfacere sunt pe o tendinta usor pozitiva anul acesta, dupa ce anul trecut acestea s-au iefinit cu circa 30%, ca urmare a scaderii cotatiei petrolului, care a afectat pretul biodieselului, cu o componenta de 80% din uleiuri vegetale.
Preturile in scadere accentuata au condus la un declin de 34,9% a afacerilor Argus in 2009, care au ajuns la 139,1 mil. lei (32,7 mil. euro). Totodata, din cauza stocurilor achizitionate la preturi superioare, compania a trecut pe pierdere, de la un castig de peste 20 mil. lei obtinut in 2008.
Vasile Leu spune ca pe piata uleiurilor se bate pentru locul doi cu Cargill Oil, in timp ce Bunge s-a detasat anul trecut mult in fruntea clasamentului, cu aproape jumatate din piata. Argus vizeaza pentru 2010 triplarea cheltuielilor cu publicitatea si reclama, pana la un nivel de 2 mil. lei (480.000 de euro), ca urmare a revenirii pe profit in acest an.
Principalii actionari ai societatii sunt SIF Oltenia (SIF5), care detine aproape 19% din titl