Inainte de criza, bancile au acordat anumite tipuri de credite care nu erau cele mai potrivite pentru societatea romaneasca, iar acum, cand trebuie sa isi reajusteze politica de creditare, au dovedit ca nu sunt pregatite, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Multi dintre analistii financari reproseaza in prezent bancilor ca au creditat agresiv anii anteriori, fara a cuantifica bine riscul aferent creditelor.
"Nu putem sa ne imprumutam (in Romania - n.r.) pentru ca nu avem bani sau pentru ca avem viziuni diferite", s-a intrebat retoric Tanasescu.
El spune ca "lipsa de incredere a bancilor nu a depasit faza 2007-2008", in sensul ca bancile nu au reusit inca sa se adapteze noilor conditii de piata si isi doresc clienti la fel de stabil financiari ca inainte de criza.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca bancile au dezvoltat in ultimele luni produse adaptate noii situatii de criza.
"In ultimele 18 luni in laboratoarele bancilor au fost revizuite produse si servicii si calibrate la conditiile actuale de piata", a spus Ghetea.
"Pe aceasta baza se relanseaza competitia si in curand vom vedea rezultatele acesteia si in economia reala", a completat presedintele ARB.
Afirmatiile au fost facute in cadrul seminarului economic "Iesirea din criza - Perspective economice si politici de raspuns", organizat vineri. Inainte de criza, bancile au acordat anumite tipuri de credite care nu erau cele mai potrivite pentru societatea romaneasca, iar acum, cand trebuie sa isi reajusteze politica de creditare, au dovedit ca nu sunt pregatite, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Multi dintre analistii financari reproseaza in prezent bancilor ca au creditat agresiv anii anteriori, fara a cuantifica bine riscul aferent creditelor. @N_P