Statele din zona euro ar putea fi nevoite sa injecteze 600 mld. euro prin intermediul unor ajutoare sau achizitii de obligatiuni guvernamentale daca vor sa iasa din criza fiscala care ameninta sa contagieze o serie de alte tari de pe continent, au avertizat economistii bancilor JPMorgan Chase si Royal Bank of Scotland, scrie Bloomberg.
Dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a luat la rand Grecia, Spania si Portugalia, retrogradandu-le ratingurile si creand agitatie pe pietele din intreaga lume, apele s-au mai calmat, iar randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de aceste state au inceput sa mai scada, cu o singura exceptie: Portugalia. Una din principalele "victime" ale turbulentelor de pe pietele sud-europene a fost moneda euro, care s-a depreciat in ultimele zile pana la cele mai mici niveluri din ultimul an in raport cu dolarul american. Ieri, moneda a reusit insa sa se aprecieze usor cu 0,1%, pana la o cotatie de 1,3232 dolari.
FMI: Grecia are nevoie de 120 de miliarde de euro
In conditiile in care problemele Greciei s-au propagat deja pe o serie de piete din sudul continentului, economistii fac presiuni asupra oficialilor europeni sa vina cu masuri extraordinare pentru a calma situatia.
Chiar si seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, prezent la o reuniune de urgenta organizata la Berlin, a precizat ca ajutorul destinat Greciei ar putea ajunge la 120 mld. euro in urmatorii trei ani, aproape triplu fata de "oferta" actuala a institutiei internationale si a Uniunii Europene, scrie The Wall Street Journal. "Trebuie sa actionam rapid si in forta", pentru ca zona euro se afla in pericol, a avertizat Strauss-Kahn.
Spania, luata si ea in colimator
Retrogradarea ratingului Spaniei pentru creditele pe termen lung de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a luat prin surprindere pietele financiare din no