Leonida Ilieşiu a practicat fotbal de performanţă timp de 11 ani şi este unul dintre organizatorii crosului „Gabriela Szabo".
Leonida iubeşte sportul. Spune că lumea ar trebui să conştientizeze că mişcarea este un izvor de cultură şi sănătate, este un mod de viaţă. Îi place şi practică de plăcere fotbalul, schiul, înotul şi baschetul. În liceu a fost selectat, de peste zece ori, în lotul naţional de fotbal. Şi nu a fost ales pe degeaba. Leonida s-a întors acasă cu medalii de argint în urma a două turnee finale de fotbal pe ţară. Nu a renunţat la fotbal nici în facultate, când a jucat pentru „U Cluj" şi „CFR Cluj". „Au fost 11 ani frumoşi, cu multe realizări", mărturiseşte Leonida. Ar fi continuat dacă nu s-ar fi accidentat în 1995 şi nu ar fi avut dublă fractură de tibie şi peroneu. Atunci s-a văzut nevoit să aleagă un alt drum, pe cel al şcolii. S-a făcut profesor de educaţie fizică şi sport. „Îmi sfătuiesc elevii să practice cât mai mult sport în afara unităţii de învăţământ, într-un mediu organizat. Este extrem de benefic pentru ei", explică bistriţeanul. Momentan, este şi inspector şcolar de sport şi unul dintre organizatorii openului de atletism „Gabriela Szabo". „Organizarea acestui cros este cea mai mare realizare a mea ca manager pe care o dedic tuturor profesorilor din judeţ", mai spune inspectorul. El susţine că, din acest gen de întreceri, copiii învaţă multe. „Din jocurile sportive, copiii deprind ideea de respect, de fair play, de apartenenţă la o echipă, şi implicit la o comunitate. De aici, şi ideea de echipă, de unitate", este de părere Leonida.
Mai multe ore de sport
„În ţările civilizate există o cultură a sportului. Acolo se fac de la 3 până la 5 ore de educaţie fizică pe săptămână la şcoală, în timp ce în România se face doar una singură. În străinătate, parcurile sunt pline de oameni de toate vârstele care ies cu biciletele în ti