Evaziunea fiscală din industria alimentară va atinge anul acesta cote alarmante. Statul român pierde 5 miliarde de euro din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine, carne, lapte, cereale sau fructe. Cele mai afectate de evaziunea fiscală sunt industria panificaţiei, cărnii şi laptelui. Dacă oficial românii cumpără carne în valoare de 3 miliarde de euro, pe piaţa neagră se mai comercializează carne în valoare de 1,5-2 miliarde de euro. Brutăriile şi cuptoarele de pâine deţin însă recordul absolut la evaziunea fiscală, cu 75% din produse vândute fără ca statul să beneficieze de impozite şi taxe.
Piaţa reală a pâinii este estimată la peste un miliard de euro. Piaţa fiscalizată este estimată de producătorii din domeniu la numai 250 milioane de euro. Restul produselor sunt vândute fără a se elibera bonuri fiscale, întregul profit intrând în buzunarul producătorilor şi comercianţilor.
"Evaziunea fiscală este singura în creştere anul acesta. În ceea ce priveşte domeniul cerealelor, panificaţiei şi morăritului pot spune că aici, în primele trei luni ale anului, evaziunea fiscală a crescut cu 3%-5%", precizează Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan).
Tot de ordinul miliardului de euro sunt estimate şi pieţele negre ale laptelui, fructelor, legumelor şi cerealelor.Nenumăratele proiecte de reducere a evaziunii fiscale au rămas, până acum, fără nici un rezultat.
S-au propus, de-a lungul timpului, mai multe proiecte de reducere a evaziunii fiscale însă, până în prezent, nu s-a luat nici o măsură concretă. Cotele alarmante atinse de evaziunea fiscală şi lipsa măsurilor de combatere a acesteia arată că evazioniştii se bucură de sprijinul autorităţilor, acuză sindicatele şi patronatele din industria alimentară.
"Chiar eu am reclamat două firme