Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea tuturor „costurilor ascunse“ din învăţământ, de la rechizite până la renovarea clasei. Părinţii suportă cheltuieli suplimentare din cauza subfinanţării Educaţiei, susţine un raport recent al organizaţiei „Salvaţi Copiii“.
Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a semnalat, într-un raport, cheltuielile suplimentare pe care părinţii români le suportă în relaţia cu şcoala.
Citiţi şi:
Sfatul expertului:Copiii sunt receptivi în echipă
Manifest pentru şcoala viitorului
Organismul internaţional a enumerat o lungă listă de„costuri ascunse" („hidden costs"): haine speciale cerute de doamna învăţătoare, plata agenţilor de pază, materiale didactice, activităţi recreaţionale, gustarea de prânz. Comitetul a recomandat României înlăturarea lor.
Gratuitate doar în lege
Raportul Comitetului ONU a revenit recent în atenţie, după ce organizaţia "Salvaţi Copiii" România a strâns informaţii detaliate de la elevi despre cele mai stringente probleme financiare ale lor. Primele statistici date ieri publicităţii aduc iar în discuţie „costurile ascunse" ale educaţiei.
„Cu toate că legea stipulează clar gratuitatea învăţământului de stat, în realitate există multe „costuri ascunse" pe care familia trebuie să le suporte (manuale, caiete, cretă, material de laborator, renovarea claselor).
Principala cauză a existenţei lor o reprezintă subfinanţarea sistemului de învăţământ", susţine organizaţia „Salvaţi Copiii".
Analiza organizaţiei a fost făcută pe baza scrisorilor şi solicitărilor a 60.000 de elevi care au luat parte acum 10 zile la evenimentul "Cea mai mare lecţie din lume", unde copiii au vorbit despre finanţarea învăţământului.
984 de lei, buget de elev
De pildă, copiii de la clasa „Step by step" a III-