Cea mai mare problemă în absorbţia banilor europeni o reprezintă etapa de implementare a proiectelor în condiţiile în care România nu a dus niciodată lipsă de cereri pentru astfel de proiecte, a declarat, ieri, Anca-Cristina Zevedei, director general al Autorităţii de Management în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), la un seminar de specialitate.
Potrivit acesteia, cererile au crescut considerabil de la începutul perioadei de absorbţie a banilor europeni.
În acest context, Adrian Dimache, director general în cadrul Camerei de Comerţ Italiană pentru România, a atras atenţia asupra faptului că ''procedurile de absorbţie a fondurilor europene nu sunt deloc simple în niciun stat, iar România nu face nici ea excepţie de la acest context''. Dimache a subliniat faptul că deşi mereu vor rămâne sume nealocate şi nu ne putem gândi la o rată de absorbţie a banilor europeni de 100%, trebuie să atragem cât mai mult din aceste resurse.
În vederea facilitării accesului la fondurile europene, Anca-Cristina Zevedei a anunţat că Autoritatea lucrează în acest moment la îmbunătăţirea ghidului solicitantului. ''În prezent, o echipă de experţi europeni lucrează la rescrierea ghidurilor tocmai pentru a fi cât mai clare condiţiile în atragerea fondurilor europene şi ne dorim să fim cât mai obiectivi pentru eliminarea oricăror neînţelegeri care ar putea bloca absorbţia acestor resurse'', a precizat Zevedei.
În plus, acesta a mai spus că se are în vedere şi o serie de proceduri pentru analiza timpului necesar între depunerea cererii şi comunicarea rezultatului, precum şi posibile soluţii pentru a scurta această perioadă. De asemenea, va fi analizat şi rolul evaluatorilor de proiecte, dar şi sistemul de feed-back din partea acestora.
Pe de altă parte Ştefan Ciobanu, director general la Autoritatea pentru Coordonarea