Cea mai dificila sarcina pentru bancheri este acum sa convinga oamenii de afaceri sa ia credite, in conditiile in care lipsa perspectivelor de crestere a cererii descurajeaza orice plan de investitii, spune Omer Tetik, prim-vicepresedinte al Credit Europe Bank (CEB), o banca locala de talie medie, membra a grupului financiar controlat de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin.
Pe de alta parte, Tetik spune ca segmentul de retail este perceput acum ca fiind destul de riscant, in conditiile in care disponibilizarile nu s-au incheiat.
"Profesorii de liceu sunt cei mai buni platnici. Dar cum sa le dai credit, cand nu stii daca vor fi disponibilizati", intreaba retoric directorul Credit Europe Bank, in conditiile in care statul inca amana implementarea planurilor de reducere a cheltuielilor, desi devine tot mai clar ca taierile dure de costuri nu pot fi evitate.
Fara finantari care sa sustina consumul, nici firmele nu au insa pentru cine sa produca, dar toti clientii sunt acum mult mai reticenti in contractarea de credite, dupa socul din 2008-2009, cand dobanzile au urcat puternic, iar bancile aproape au oprit complet creditarea.
"Avem lichiditati si vrem sa dam credite, dar clientii buni sunt foarte reticenti. Firmele cu o situatie financiara buna isi amana investitiile, iar clientii individuali asteapta ca preturile sa mai scada", spune Tetik. El noteaza ca la Credit Europe 20% din active sunt plasate in instrumente lichide (fie pe piata interbancara, fie in obligatiuni - n. red.), insa situatia este similara la nivelul intregii piete.
Totusi, pentru 2010 turcii au in plan sa isi majoreze soldul creditelor cu 15%-20%, ceea ce ar insemna insa doar putin mai mult decat recuperarea scaderii din 2009.
"Am incheiat anul trecut cu un sold al creditelor de 900 de milioane de euro. In 2009 am vandut un pachet de credite ipotecare de 360 de milioan